15 λόγοι για να ξεκινήσουμε το περπάτημα

15 λόγοι για να ξεκινήσουμε το περπάτημα

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το περπάτημα δεν είναι γυμναστική.
Κι όμως, θεωρείται ο ιδανικότερος και κυρίως ο πιο ξεκούραστος τρόπος για να γυμναστεί κανείς.

Συγκαταλέγεται στην κατηγορία των αερόβιων ασκήσεων και είναι ιδιαίτερα απαραίτητη αν δουλεύουμε σε γραφείο ή κάνουμε καθιστική ζωή.
Το ίδιο σημαντική θεωρείται και για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικών δραστηριοτήτων για να ασκήσουν το σώμα τους.

Το περπάτημα λοιπόν δεν έχει ηλικία, είναι ανέξοδο, ευχάριστο, με εναλλαγές εικόνων σε φυσικό περιβάλλον και κυρίως ασφαλές με μηδαμινές πιθανότητες τραυματισμού.

Το περπάτημα είναι γυμναστική και υπάρχουν 15 καλοί λόγοι για να το ξεκινήσεις σήμερα: 

 1. Βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους.
  Ενισχύει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια του επιπλέον σωματικού λίπους. Μπορεί οι 200 θερμίδες/ώρα να φαίνονται λίγες, όμως το μισό κιλό λίπους που θα κάψει ο οργανισμός το μήνα με μόλις μερικές ώρες περπατήματος την εβδομάδα, είναι σημαντικό!
 2. Δεν έχει χρόνο ή καιρό!
  Μπορεί οι ανοιξιάτικες και οι καλοκαιρινές μέρες να φαίνονται πιο δελεαστικές, όμως αν περπατήσει κανείς σε συνθήκες κρύου είναι εξίσου ευχάριστο, ενώ ο μεταβολισμός ενεργοποιείται περισσότερο για να κρατήσει το σώμα ζεστό, άρα αυξάνονται και οι καύσεις.
 3. Είναι εύκολο.
  Ένα σύνολο 2.500 βημάτων είναι μια μέτριας έντασης άσκηση, που ωστόσο δίνει πολύ σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.
  Δεδομένου ότι ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται μόνο πέντε λεπτά για να κάνει 500 βήματα, είναι αντιληπτό πόσο εύκολος στόχος είναι μια τέτοια άσκηση.
 4. Είναι οικονομικό.
  Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για αερόβια γυμναστική!
 5. Δεν εξαντλεί.
  Ακόμα και μετά από τρεις ώρες πεζοπορίας, το σώμα νιώθει περισσότερο ευεξία παρά εξάντληση!
 6. Γυμνάζει όλο το σώμα!
  Μπορεί οι γάμπες και οι τετρακέφαλοι μηριαίοι να είναι τα πρώτα πράγματα που νομίζουμε πως γυμνάζονται περισσότερο στο περπάτημα, όμως με τη σωστή τεχνική όπου το κεφάλι κοιτά ευθεία και τη δυναμική κίνηση των χεριών, γυμνάζονται τόσο τα χέρια όσο και οι ώμοι, ειδικά αν το συνδυάσουμε και με μπατόν.
  Περπατώντας σωστά με ίσιο τον κορμό και έχοντας σφιχτή την κοιλιά, τονώνονται ακόμη και οι κοιλιακοί μύες.
 7. Βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες στη καθημερινότητά μας.
  Το περπάτημα δεν είναι μόνο η καλύτερη άσκηση αλλά και ο καλύτερος τρόπος εκτόνωσης της έντασης, τη κύρια αιτία της βουλιμίας, αποτρέποντας τα τσιμπολογήματα που πιθανόν προέρχονται από το στρες.
 8. Επιδρά θετικά στην ψυχική και νοητική υγεία.
  Καθώς αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών, μειώνει το ψυχικό στρες, την κούραση, το αίσθημα θυμού και της σύγχυσης, μέσα στα 10 πρώτα λεπτά!
  Το περπάτημα και ιδιαίτερα αυτό που γίνεται σε φυσικό περιβάλλον, μπορεί βάσει ερευνών να μειώσει το στρες ή ακόμα και να προλάβει την εμφάνιση κατάθλιψης.
 9. Ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία.
  Το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε ακόμα και από την γρίπη. Αν περπατάει κανείς τουλάχιστον 20’ την ημέρα, τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα, έχει 43% λιγότερες ημέρες ασθένειας, μικρότερης διάρκειας και ηπιότερων συμπτωμάτων.
 10. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
  Μορφές όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, αλλά και διαφόρων παθήσεων όπως το Alzheimer και το γλαύκωμα.
 11. Βοηθάει στην εξασθένηση των συμπτωμάτων από αλλεργίες.
  Σύμφωνα με μελέτη του κρατικού ινστιτούτου υγείας της Ταϊλάνδης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το περπάτημα μπορεί να μειώσει το φτέρνισμα, τον κνησμό, τη συμφόρηση και τη ρινική καταρροή έως και 70%!
 12. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
  Ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς αλλά και την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.
 13. Μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού.
  Μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και βοηθάει στην πρόληψη και τον έλεγχο του διαβήτη.
 14. Είναι φιλικό στις αρθρώσεις.
  Καθώς είναι χαμηλής έντασης άσκηση, δεν καταπονεί τις αρθρώσεις και διευκολύνει στον πόνο της αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας, καθώς δυναμώνει τους υποστηρικτικούς μυς. Το περπάτημα επίσης ενισχύει και την διατήρηση της οστικής μάζας, καταπολεμώντας τους κινδύνους της οστεοπόρωσης.
 15. Βοηθά στην ισορροπία και το συντονισμό του σώματος.
  Ενισχύει την ικανότητα του ατόμου να μετακινείται ομαλά προλαμβάνοντας τις πτώσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες, ειδικά για τα ηλικιωμένα άτομα.

Ο πιο ευχάριστος και ασφαλής τρόπος που μπορεί να διαλέξει κανείς ώστε να μην αμελεί το περπάτημα, είναι οι οργανωμένες πεζοπορίες στο δάσος, που μπορούν να επανασυνδέσουν τις αισθήσεις από το γρήγορο ρυθμό της πόλης, με τον ήρεμο ρυθμό της φύσης. Συντονίζονται από έμπειρους πεζοπόρους συνοδούς βουνού, που είναι υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή της διαδρομής, την τήρηση των βασικών κανόνων κατά την διάρκεια της πεζοπορίας και την επιλογή του βαθμού δυσκολίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ικανότητες και τη φυσική κατάσταση του πεζοπόρου.

Share
Share