Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ

Προβολή της ταινίας "ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ" του Παύλου Τσιαντού, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου.

Mια ιστορία έμπνευσης για όσους τολμούν να ονειρεύονται!

Για την Ελληνική Ορειβασία η ανάβαση στο Έβερεστ, αποτελούσε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο για πολλά χρόνια.

Η διαδρομή από την καθημερινότητα της Ελλάδας, μέχρι τα 8850μέτρα της κορυφής, ήταν γεμάτη με εμπόδια. Το μεγάλο υψόμετρο, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι τεχνικές δυσκολίες στο βουνό, η έλλειψη χρημάτων και υποστήριξης, οι προστριβές μεταξύ των ορειβατών, ακόμη και δύο θάνατοι, δεν στάθηκαν ωστόσο, ικανά να ανακόψουν το όραμα.

Την άνοιξη του 2004 δύο ελληνικές ομάδες ξεκινούν για την 5η προσπάθεια. Η μία επιλέγει τη νότια διαδρομή από το Νεπάλ και η άλλη, τη βόρεια από το Θιβέτ.

Η κάμερα ακολουθεί τη νότια ομάδα η οποία κάτω από την καθοδήγηση του Ελληνοαμερικανού ορειβάτη Pete Athans, στοχεύει αυτή τη φορά να φτάσει στη κορυφή.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η ιδέα για την κινηματογράφηση της πρώτης Ελληνικής Αποστολής στην κορυφή του Έβερεστ, γεννήθηκε ταυτόχρονα με την σύσταση της ορειβατικής ομάδας. Αρχικά λόγω της απουσίας οικονομικής στήριξης η αισιοδοξία μας ήταν συγκρατημένη, όμως με την εμφάνιση του Παύλου Αγγελάτου ως χορηγού της αποστολής HELLLAS EVEREST 2004, το σχέδιό μας σύντομα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Το πρώτο τεστ έγινε την άνοιξη του 2003 στην κορυφή Cho Oyu 8201μ. Σκοπός της αποστολής αυτής ήταν να λειτουργήσει ως μια γενική πρόβα σε όλα τα επίπεδα.

Η απρόσμενη όμως έκβαση των γεγονότων, με τον αρχηγό Χρήστο Μπαρούχα να χάνει την ζωή του την τελευταία μέρα της αποστολής, έδωσε στο εγχείρημα μια δραματική τροπή. Από εκείνη τη στιγμή, για μένα προσωπικά, δεν επρόκειτο πια για μια απλή καταγραφή της ορειβατικής δράσης. Με την απώλεια του συντρόφου μας, άρχισε να γεννιέται ανάμεσά μας κάτι πιο βαθύ, κάτι που σημάδεψε όλα τα μέλη. Μια κινητήρια δύναμη που μας ένωσε ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα μας ωθούσε στο να συνεχίσουμε.

Στο Έβερεστ, ο πήχης ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά, όμως η σωστή οργάνωση, η αποφυγή λαθών και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, συντέλεσαν στην υποδειγματική διεξαγωγή της ανάβασης και των γυρισμάτων.

Με την ολοκλήρωση της αποστολής, τον Ιούνιο του 2004, γύρω στις 70 ώρες βίντεο μπήκαν στο ράφι και περίμεναν πλέον να γίνουν ταινία.

Οκτώ χρόνια μετά την αποστολή στο Έβερεστ, το DVD είναι έτοιμο και μπορώ να πω –όσο υπερβολικό και αν ακούγεται- πως αυτό το στάδιο υπήρξε πολύ πιο δύσκολο από την ίδια την ανάβαση στο βουνό. Στο βουνό η αντίπαλη δύναμη είναι ξεκάθαρη. Στην καθημερινότητα, όμως, είναι συγκαλυμμένη και δυσδιάκριτη και αυτό ως πολίτες αυτής της χώρας δυστυχώς το βιώνουμε σε πολλά επίπεδα...

Παρόλα αυτά ούτε μια στιγμή δεν αποδέχτηκα τη πιθανότητα να τα παρατήσω. Όταν μάλιστα άρχισα να δέχομαι μηνύματα από παιδιά που δεν γνώριζα προσωπικά, όπως, "Δίνετε άλλη ελπίδα σε όσους έχουν στόχους και έχουν χάσει τις ελπίδες τους! ", για μένα η ολοκλήρωση αυτής της ταινίας είχε γίνει πλέον μονόδρομος.

Ευχαριστώ θερμά, όλους όσους με την παρουσία σας γίνατε συνοδοιπόροι σε αυτό το υπέροχο ταξίδι.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΑΝΤΟΣ

Περισσότερα εδώ
Official Trailer

Share
Share