Σεμινάριο T’ai Chi και Chi kung στο ελατόδασος της Πάρνηθας

Σεμινάριο T’ai Chi και Chi kung στο ελατόδασος της Πάρνηθας

Φλαμπούρι - 2016-04-23 - Σεμινάριο T’ai Chi και Chi kung στο ελατόδασος της Πάρνηθας

Σεμινάριο T’ai Chi Ch’uan σε συνέχεια των προηγούμενων σεμιναρίων (και για ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά), το Σάββατο 23 Απριλίου,  με δασκάλα τη Δήμητρα Ζήρου.

Ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά, και το σεμινάριο, θα πραγματοποιείται πλέον έξω στη φύση.
Σας καλούμε να γνωρίσετε βιωματικά τη θαυμαστή αυτή τέχνη, στην οποία συνεχίζουν να ασκούνται εκατομμύρια κινέζοι ανεξαρτήτου ηλικίας, σωματικού βάρους και φυσικής κατάστασης, και χιλιάδες πλέον άνθρωποι στη δύση και σε όλο τον πλανήτη.

Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, χωρίς να απαιτεί μεγάλη μυϊκή δύναμη, ούτε εξαιρετική αντοχή.
Με απλά λόγια είναι μία άσκηση προσιτή σε όλους.

Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση στο T’ai Chi ευνοεί τη διατήρηση της σωματικής και νοητικής υγείας, της μακροζωίας, ενώ  λειτουργεί ταυτόχρονα ως πολεμική τέχνη, ως σύστημα άσκησης, θεραπείας, και ως πνευματική πρακτική.

flabouri-events-2016_05_29_tai_chi-009Το T’ai Chi Ch’uan είναι από τις αρχαιότερες Κινέζικες Πολεμικές Τέχνες και ανήκει στα λεγόμενα «εσωτερικά» συστήματα. Αυτό σημαίνει οτι παρέχει τα μέσα και τη δυνατότητα στον ασκούμενο να εξερευνήσει και να κάνει πραγματικότητα το δικό του υπέρτατο ανθρώπινο δυναμικό καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας το νου και το σώμα.

To Chi Kung ή Qi Gong, έχει τις ρίζες του βαθειά στην κινεζική αρχαιότητα, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της άσκησης στο T’ai Chi.
Πρόκειται για απλές ενεργειακές ασκήσεις που εναρμονίζουν το νου με το σώμα, γεμίζοντας ταυτόχρονα το σώμα με ζωτική ενέργεια (Τσ’ί).
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε μία εικόνα του T’ai Chi:  https://www.youtube.com/watch?v=TBvF6r6DOvc

Ο όρος T’ai Chi, όπως μεταφράζεται από τα ιδεογράμματα που το περιγράφουν, σημαίνει «Μεγάλο Υπέρτατο», ένα διπλό υπερθετικό που είναι πέρα από κάθε ακριβή μετάφραση και περιγραφή. Εννοεί τη βελτίωση και την πρόοδο προς το υπέρτατο, την αέναη ύπαρξη και το μέγα άπειρο. Το T’ai Chi έχει τις ρίζες του στη φιλοσοφία του Ταοϊσμού και την έννοια των ισότιμων αλλά αντιθέτων και συμπληρωματικών Γιν και Γιάνγκ, το αρνητικό και το θετικό, τη συστολή και τη διαστολή, τη σκιά και το φώς. Η έννοια αυτή απεικονίζεται και στο γνωστό σύμβολο του T’ai Chi.

flabouri-events-2016_05_29_tai_chi-011

Δηλώστε συμμετοχή ηλεκτρονικά μέχρι τις 24:00′ της προηγούμενης μέρας!
Η βόλτα αυτή είναι προσφορά από το καταφύγιο Φλαμπούρι !!!

Ώρα συνάντησης 10:30′ στο εκκλησάκι του Αγ. Πέτρου στην περιοχή Μόλα.
Περνάτε την είσοδο του δασικού δρόμου για Φλαμπούρι και στην πρώτη διασταύρωση στρίβετε δεξιά. Συνεχίζετε για ~2 χλμ. μέχρι να συναντήσετε το εκκλησάκι.
Ώρα έναρξης 11:00
Διάρκεια σεμιναρίου 3 ώρες
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με e-mail: info@flabouri.gr
Κόστος συμμετοχής 20€ (τιμή γνωριμίας). Περιλαμβάνει συμμετοχή στο σεμινάριο και γεύμα στο Φλαμπούρι (κυρίως πιάτο, σαλάτα, ψωμί, κρασί).
Αρ. Λογ. για κατάθεση 50% του ποσού συμμετοχής, Eurobank: 00260236350101313640,
Eurobank IBAN: GR2602602360000350101313640
Δικαιούχος: Ιωάννης Λυκίδης.

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών !!!
Στο τέλος του σεμιναρίου κατά τη διάρκεια τους γεύματος, θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε με τη δασκάλα. 

Πολύ προσοχή στα ζώα που μπορεί να εμφανιστούν πάνω στον δρόμο κατά την οδήγηση σας στον δρυμό !!!

ΩΦΕΛΗ ΤΟΥ Τ’ΑΙ ΤΣΙ ΤΣ’ΟΥΑΝ
Το T’ai Chi δεν απαιτεί κάποιο υψηλό επίπεδο ενεργητικής απόδοσης ή ιδιαίτερη ευκινησία, πάνω από ένα μέσο επίπεδο. Δεν απαιτεί μεγάλη μυϊκή δύναμη ούτε εξαιρετική αντοχή. Ούτε η ηλικία αποτελεί εμπόδιο. Αντίθετα με τα περισσότερα συστήματα σωματικής άσκησης όπου ο ασκούμενος αναγκάζεται να παραιτηθεί μετά από κάποια ορισμένη ηλικία, η εξάσκηση στο T’ai Chi διαρκεί μια ολόκληρη ζωή. Επίσης, εκτός από το ότι νέοι και ηλικιωμένοι μπορούν να το απολαύσουν, η ωφέλεια και η επιδεξιότητα που αποκτούνται από την άσκηση, αντί να ελαττώνονται με τα χρόνια γίνονται πιό βαθειές και αυξάνονται.
Με απλά λόγια είναι μία άσκηση προσιτή σε όλους.
Σαν σύστημα άσκησης το T’ai Chi στοχεύει στην ανάπτυξη της ευλυγισίας και στη διατήρηση μιάς αίσθησης ζωτικότητας. Παράλληλα με άλλες παραδοσιακές κινέζικες θεραπευτικές τέχνες, μεταχειρίζεται το σώμα σαν ένα οργανισμό που περιέχει ζωτική ενέργεια (Τ’σι).
Το T’ai Chi μειώνει το άγχος, μετριάζει την κατάθλιψη και βελτιώνει την διάθεση.
Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση στο T’ai Chi και στο Chi kung ευνοεί τη διατήρηση της σωματικής και νοητικής υγείας και της μακροζωίας.

Στη συνέχεια περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους η άσκηση στο Τ’άι Τσι επιδρά στη σωματική και ψυχολογική κατάσταση κάθε ατόμου:
1. Ρυθμίζει τον μυϊκό τόνο των σκελετικών μυών.
2. Βελτιώνει τον συντονισμό της κίνησης.
3. Βελτιώνει την ισορροπία.
4. Βελτιώνει την στάση του σώματος.
5. Βελτιώνει το βάδισμα.
6. Ισχυροποιεί την μυϊκή δύναμη.
7. Βοηθά στην διατήρηση συναισθηματικής και νοητικής σταθερότητας.
8. Αυξάνει την ευλυγισία και διατηρεί το κανονικό εύρος κίνησης.

Βιογραφικό Εκπαιδεύτριας: Δήμητρα Ζήρου.

Η Δήμητρα Zήρου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε κινηματογράφο και φωτογραφία στο University of Illinois στο Σικάγο (Bachelor of Fine Arts), και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Université de Paris I στον εθνογραφικό κινηματογράφο (DEA). To 2001 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό κύκλο στα Διαδραστικά Πολυμέσα / Eικονική Πραγματικότητα στο University of Westminster στο Λονδίνο (Master of Science). Mιλάει Aγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και βασικά Iαπωνικά.
Δίδαξε θεωρία και τεχνική φωτογραφίας στο τμήμα Φωτογραφίας του TEI Aθήνας για έντεκα χρόνια και στο Πανεπιστήμιο Aιγαίου στη Σύρο, για ένα χρόνο. Aπό το 1993 έως σήμερα, έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και φωτογραφίες σχετικά με τον Aφρικανικό κινηματογράφο, τους αυτόχθονες της αρκτικής Eυρώπης Sámi και το Bόρειο Σέλας. Η φωτογραφική της δουλειά έχει παρουσιαστεί: στο Mουσείο Γουλανδρή Φυσικής Iστορίας (2003), στο Aττικό Mετρό (2004), στο Πλανητάριο της Aθήνας (2005), στο Φεστιβάλ Ολύμπου- Δίον (2013) και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2015).
Έχει σκηνοθετήσει πολυάριθμα ντοκυμαντέρ για την ΕΤ1 και την περίοδο αυτή ετοιμάζει δύο νέα ντοκυμαντέρ, στην αρκτική Νορβηγία και στην Νότια Αμερική.
Στο Tai Chi Ch’uan (σχολή Yang) και στο Chi Kung ασκείται από το 1992 με δάσκαλο τον Tew Bunnag, ιδρυτή του European School of Tai Chi Ch’uan.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Τάι Τσι και κινέζικης καλλιγραφίας με τον δάσκαλο Chen, καθώς επίσης και σεμινάρια κινεζικού, ταιλανδικού και ιαπωνικού μασάζ σιάτσου. Ασκείται στον διαλογισμό με δάσκαλο τον Dhiravamsa.
Τα τελευταία δεκατρία χρόνια μαθητεύει στο Αikido και στην Ιαπωνική τέχνη του σπαθιού, Iaido. Διδάσκει Tai Chi Chuan, Chi Kung και διαλογισμό από το 2001.
Από το 2004 διδάσκει Τάι Τσι στον Πολυχώρο Πολιτισμού & Τεχνών «Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala», Shantom (http://www.shantala.gr), και από το 2014 στο Aikido Academy του Βασίλη Νυκτερή (www.aikidoacademy.gr).

Share
Share