Πάρκο των Ψυχών

Φλαμπούρι - Πάρνηθα - Πάρκο Ψυχών
Στις 20 Οκτωβρίου 2012 στον δρυμό της Πάρνηθας, εγκαινιάστηκε η υπαίθρια έκθεση του γλύπτη Σπυρίδων Ντασιώτη, «Πάρκο των ψυχών».

Μετά το 1917, ξεκίνησε να λειτουργεί στην Πάρνηθα και για περίπου 30 χρόνια, ένα σανατόριο για τους ασθενείς που έπασχαν από φυματίωση. Το πολύ καλό κλίμα της Πάρνηθας ήταν ιδανικό για την θεραπεία της ασθένειας.

Μέσα στους χιλιάδες ασθενείς νοσηλεύτηκαν και δύο αξιόλογοι ποιητές μας. Το 1934 ο Γιώργος Κοτζιούλας και από τον Οκτώβριο του 1937 μέχρι τον Απρίλη του 1938 ο Γιάννης Ρίτσος, όπου κατά την διάρκεια της νοσηλείας του έγραψε το γνωστό ποίημα «Εαρινή συμφωνία».

Το σανατόριο έκλεισε κοντά στο 1960 όταν πια είχε ανακαλυφθεί η πενικιλίνη.

Φλαμπούρι - Πάρνηθα - Πάρκο Ψυχών
Φλαμπούρι - Πάρνηθα - Πάρκο Ψυχών

Απέναντι από το Σανατόριο, σε ένα φυσικό ξέφωτο, όπου περνούσαν τις ώρες τους οι ασθενείς, ο γλύπτης Σπυρίδων Ντασιώτης, υπάλληλος του Δασαρχείου Πάρνηθας, δημιούργησε «Το πάρκο των ψυχών» με γλυπτά κατεργασμένα από κορμούς καμένων δέντρων, από την φωτιά του 2007, αφιερωμένο στις ψυχές των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε αυτό τον χώρο.

Ο αυτοδίδακτος γλύπτης δεν σμίλεψε απλά κορμούς, έδωσε ζωή σε νεκρούς κορμούς δέντρων, εκφράζοντας τα συναισθήματα που κατείχαν τους ασθενείς του σανατόριου.

Η εξαιρετική αυτή έκθεση αποτελείται από γλυπτά ύψους 2,5μ. μέχρι 4,5μ. ενώ ο Σπυρίδων Ντασιώτης δούλεψε αφιλοκερδώς, καθημερινά για αρκετούς μήνες, κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να ολοκληρώσει το θαυμάσιο αυτό έργο του.

Η δωρεάν έκθεση είναι συνέχεια ανοιχτή, και σας προτείνουμε μια βόλτα στην όμορφη Πάρνηθα, ώστε να έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την δουλειά, του ανθρώπου πάνω από όλα, Σπυρίδων Ντασιώτη.

Share
Share