Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας

Η Πάρνηθα είναι το υψηλότερο από τα βουνά που περικλείουν το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, στην οποία περιλαμβάνονται δεκάδες κορυφές, χαράδρες, ρεματιές και οροπέδια.
Το 1961 ο μεγαλύτερος όγκος του βουνού ανακηρύχτηκε Εθνικός Δρυμός (ιδρυτικό διάταγμα ΒΔ 644/1961) και αποτελείται από τον πυρήνα, που καταλαμβάνει τον κεντρικό όγκο του βουνού (έκτασης ~38.000 στρ.) και την περιφερειακή ζώνη (έκτασης ~220.000 στρ.).

Χλωρίδα – Πανίδα

Το μεγαλύτερο μέρος του πυρήνα καλύπτεται από Kεφαλληνιακή Eλάτη (Abies cephalonica), η περιφερειακή ζώνη καλύπτεται ως επί το πλείστον από υψηλά δάση Χαλεπίου Πεύκης (Pinus halepensis), ενώ έχει φυτευθεί σε κάποιες περιοχές και μαύρη Πεύκη (Pinus nigra).
Η πλούσια χλωρίδα της Πάρνηθας, αριθμεί πάνω από 1000 είδη και υποείδη.

Περνώντας στην πανίδα, έχουν καταγραφεί ~40 είδη θηλαστικών και ιδιαίτερα μεγάλος πλυθησμός, ~120 είδη πτηνών.
Ανάμεσα στα πτηνά είναι ο Τρυποφράχτης (Troglodytes troglodytes), το Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus), ο Χουχουριστής (Strix aluco), ο Φιδαετός (Circaaetus gallicus), η Γερακίνα (Buteo buteo) και άλλα πολλά, ενώ μερικά από τα θηλαστικά είναι ο Λαγός, η Αλεπού, το Αγριογούρουνο, το Αγριόγιδο, ο Λύκος που έχει επιστρέψει και πάλι από το 2013 και το κόκκινο ελάφι που κυριαρχεί αριθμητικά.

Φλαμπούρι - Πάρνηθα
Φλαμπούρι - Πάρνηθα

Μορφολογία – Γεωλογία

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της Πάρνηθας είναι η μεγάλη ποικιλομορφία της.
Από ανατολή σε δύση απλώνονται μακριές κορυφογραμμές που σχηματίζουν 16 κορυφές με υψόμετρο άνω των 1.000 μ, ενώ η υψηλότερη κορυφή είναι η Καραβόλα με υψόμετρο 1.413 μ.

Η Πάρνηθα αποτελείται από ιζηματογενή πετρώματα που σχηματίστηκαν περίπου 570 εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή μας και τα κυριότερα από αυτά είναι ο σχιστόλιθος και ο ασβεστόλιθος.

Υδρολογία – Σπήλαια

Η διάταξη των πετρωμάτων στην Πάρνηθα ευνοεί τη δημιουργία πολλών πηγών.
Στην Πάρνηθα έχουν καταγραφεί 45 πηγές συνεχούς ροής, ενώ πολύ γνωστή είναι η πηγή της Κιθάρας, που τροφοδοτούσε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το Αδριάνειο υδραγωγείο, της οποίας το νερό περνώντας κάτω από τον Κηφισό, μεταφέρεται στη δεξαμενή του Κολωνακίου.
Ποταμοί με συνεχή ροή δεν υπάρχουν στο βουνό, αλλά υπάρχουν πολλά εποχιακά ρέματα, το νερό των οποίων είναι διαυγές, γιατί η Πάρνηθα σκεπάζεται με βλάστηση που προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση.

Στην Πάρνηθα υπάρχουν επίσης αρκετά σπήλαια και βάραθρα, ιδιαίτερα στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της, όπου επικρατεί ο ασβεστόλιθος.
Το πιο γνωστό σπήλαιο είναι του Πανός, το οποίο πήρε το όνομά του από τη λατρεία του θεού Πάνα και των Νυμφών.

Φλαμπούρι - Πάρνηθα

Μετά τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών του καλοκαιριού 2007 κάποια από τα παραπάνω στοιχεία πιθανόν να έχουν αλλάξει.

Share
Share